
ZIOŁA I NUTRACEUTYKI
Opis
Zioła i nutraceutyki
Nie jest to kolejna encyklopedia ziół,
ale zbiór prac tematycznych pasjonatów zielarstwa i zdrowego trybu życia pokazujący w praktyce, jak różne może być podejście do tego tematu.
Z jednej strony znajdziecie tu kilka dokładnie opisanych ciekawych ziół, wraz z ich zastosowaniem i oddziaływaniem na ludzki organizm, ale dowiecie się również o herbacie, octach, olejkach eterycznych czy toksynach, które przedostają się do ludzkiego organizmu. Poruszyliśmy problem kształcenia kadr medycznych i zawodów w obszarze fitoterapii. Podzieliliśmy się także sprawdzonymi przepisami, które - mamy nadzieję - pozostaną w Waszej kuchni i domowej apteczce na stałe. Bardzo chcieliśmy, aby w Wasze ręce trafiła książka w której znajdziecie nie tylko naukowe wyjaśnienia botaniczne i biochemiczne, ale przede wszystkim w łatwych słowach opowieści o tym, jak cennym darem od natury są zioła.
SPIS TREŚCI:
Rozdział 1: Marta Sobera: Fitoterapia w kształceniu kadr medycznych
Rozdział 2: Magdalena Gawlas: Wszędzie ta chemia
Rozdział 3: Aleksandra Trawka: Pokrzywa zwyczajna
Rozdział 4: Jolanta Szlag: Surowiec zielarski i przykłady zastosowania
Rozdział 5: Magdalena Gawlas: Apteka w jednej roślinie – szerokie zastosowanie mniszka lekarskiego
Rozdział 6: Dorota Czechowska: Nasturcja (Tropaeolum majus) w domowej aptece i w kuchni. Właściwości lecznicze nasturcji.
Rozdział 7: Sławomir Mazurek: Wykorzystanie ziół występujących w rezerwacie „Stawy Milickie” na przykładzie pałki szerokolistnej
Rozdział 8: Anna Thomann: Konopie: święta roślina czy narkotyk? Charakterystyka konopi i ich właściwości lecznicze
Rozdział 9: Aleksandra Szydłak: Właściwości prozdrowotne roślin inwazyjnych na przykładzie nawłoci kanadyjskiej oraz rdestowca japońskiego
Rozdział 10: Agnieszka Cybulska-Małycha Prozdrowotne i środowiskowe właściwości octów naturalnych
Rozdział 11: Piotr Snacki: Wykorzystanie olejków eterycznych w terapii infekcji Helicobacter Pylori
Rozdział 12: Michał Szymczak: Sześć kolorów herbaty, czyli jak poprawić zdrowie pijąc herbatę
Rozdział 13: Katarzyna Pokora: Ziołowe wsparcie w leczeniu boreliozy
Rozdział 14: Iwona Wolna: Zioła o potencjalnym działaniu na koronawirusy
Rozdział 15: Rafał Adolf Kudliński: Zarys toksykologii w kontekście łańcucha pokarmowego człowieka - czyli jak substancje toksyczne trafiają do naszej kuchni i co zrobić aby zmniejszyć ich ilość w naszych organizmach.
Rozdział 16: Michał Szymczak: Dziesięć ziół rosnących wokoło nas
Rozdział 17: Przepisy
Informacje o produkcie
autor | REDAKTOR PROWADZĄCY RAFAŁ ADOLF KUDLIŃSKI |
wydawnictwo | MAX&EDDIE SP. Z O.O. |
numer ISBN | 9788396643308 |
EAN | 9788396643308 |
rok wydania | 2023 |
okladka | miękka |
format | 145 x 205 mm |
stron | 352 |